Συμμετοχή σε παρουσίαση του βιβλίου «Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας»

 Η ΟΛΚΕ συμμετείχε την  Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 και ώρα 6 μ.μ. στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας» που εξέδωσε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ). Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα βιβλιοθήκης του Ιδρύματος (Λυκαβηττού 1γ).

Ομιλητές ήταν ο κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος (πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος) η κ Έλενα Ψαρρέα (Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Νίκος Ορφανός (Βουλευτής στο ΠΟΤΑΜΙ), η κ. Ειρήνη Πετροπουλου (Αντιπρόεδρος "Οικογένειες Ουράνιο Τόξο") και ο κ. Ευάγγελος Μάλλιος (Δ.Ν., Δικηγόρος). Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η κ. Μαριλένα Κατσίμη (δημοσιογράφος).

 Μετά το τέλος  της παρουσίασης η ΟΛΚΕ, μέσω του μέλους του ΔΣ Παναγιώτη Δαμάσκου,  είχε την δυνατότητα ολιγόλεπτης παρέμβασης όπως παρουσιάζεται παρακάτω:



 Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) υπήρξε πρωτοπόρα στην διεκδίκηση της νομικής κατοχύρωσης της διαμόρφωσης του ιδιωτικού βίου των ομόφυλων ζευγαριών.

Αμέσως μετά την ίδρυση της, το 2004,  διοργανώνει δημόσια συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ενώ παράλληλα αρχίζει επαφές με τα πολιτικά κόμματα.

Το 2005 αιτείται  στην Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  γνωμοδότηση «Για ζητήματα σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος σεξουαλικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και την επέκταση του πολιτικού γάμου σε ζευγάρια ίδιου φύλου», την οποία και χρησιμοποιεί για περαιτέρω πιέσεις.

Παράλληλα παρουσιάζει δυο εργασίες στο 2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο  «Το φύλο και η συμπεριφορά του-Οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια», Θεσσαλονίκη 12-124 Μαΐου 2005 με θέματα «Παιδιά σε οικογένειες με γονείς ίδιου φύλου» και «Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως δικαίωμα. Βήματα για την κατάκτηση του».

Το 2008 συντονίζει υπό την αιγίδα της τους πρώτους πολιτικούς γάμους στην Ελλάδα που έγιναν στη Τήλο, ενώ καλύπτει τα δικαστικά έξοδα των ζευγαριών όταν αυτά βρέθηκαν αντιμέτωπα με την Δικαιοσύνη. Η στήριξη και κάλυψη των εξόδων συνεχίζεται και κατά την προσφυγή τους στον Άρειο Πάγο (επόμενη δικάσιμος 11 Μαΐου 2015).

Το 2010 εκπονείται από μέλος της μελέτη με θέμα «Κατοχύρωση οικογενειακών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων ομοερωτικών ζευγαριών»  η οποία και αναρτάται στο διαδίκτυο.

Τον Νοέμβριο του 2014 συντάσσεται πρόταση για χρηματοδότησης έργου με θέμα  "Πες το Ναι". Το έργο αποσκοπεί στην αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου της ελληνικής νομοθεσίας, ώστε ο θεσμός του γάμου να επεκταθεί στα ομόφυλα ζευγάρια καθώς και να γίνει εφικτή η πλήρης πρόσβαση αυτών σε οικογενειακά και γονικά δικαιώματα. Παράλληλα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης υπέρ των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών μέσα από μία καμπάνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πρόσφατα δε παρουσίασε τα αιτήματα της σχετικά με το θέμα αυτό, σε συνάντηση που διοργανώθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από πρόσκληση του Υπουργού για διαβούλευση σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης (4 Μαρτίου 2015), ενώ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ζήτημα αυτό.

Πάγιο αίτημα της ΟΛΚΕ είναι η επέκταση του πολιτικού γάμου και σε άλλα ζευγάρια πέρα των ετερόφυλων. Βασικό μας σύνθημα είναι «Πες το ναι – γάμος για όλες και όλους»


Η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου:

  • Θα δείξει ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια ως ισότιμα,
  • Θα δείξει ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου έχουμε σχέσεις βάθους και διάρκειας
  • Θα συμβάλλει στην ορατότητα μας
  • Θα λειτουργήσει καταξιωτικά και αποστιγματιστικά για  γυναίκες και άνδρες με ομοερωτικό προσανατολισμό
  • Θα ανοίξει το δρόμο για την πραγματική καταπολέμηση των διακρίσεων.
  • Όλα τα   ζευγάρια πρέπει να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν με ποιον τρόπο θα κατοχυρώσουν την σχέση τους και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τεχνητοί αποκλεισμοί

Το σύμφωνο συμβίωσης από μόνο του δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση της πολιτείας για ισονομία και ισότιμη μεταχείριση και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από τον πολιτικό γάμο.

Μόνο παράλληλη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου δεν θα επιφέρει νομιμοποίηση και κατοχύρωση διακρίσεων.

Όποια άλλη νομοθετική ρύθμιση είναι έκπτωση στην ισότητα !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου