Aνοιχτή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε συνέχεια της διαβούλευσης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια η ΟΛΚΕ απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.





Αθήνα 21 Απριλίου 2015 


Προς τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας  
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  
κύριο Κωστή Παπαϊωάννου 


Αξιότιμε κύριε  Γενικέ,

  Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) θα ήθελε για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσει για την πρόσκληση για   διαβούλευση σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης στις 4 Μαρτίου 2015. 

  Η ΟΛΚΕ υπήρξε πρωτοπόρα στην διεκδίκηση της νομικής κατοχύρωσης της διαμόρφωσης του ιδιωτικού βίου των ομόφυλων ζευγαριών. 
Αμέσως μετά την ίδρυσή της, το 2004,  διοργανώνει δημόσια συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ενώ παράλληλα αρχίζει επαφές με τα πολιτικά κόμματα. 
Το 2005 αιτείται  στην Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  γνωμοδότηση «Για ζητήματα σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος σεξουαλικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και την επέκταση του πολιτικού γάμου σε ζευγάρια ίδιου φύλου» την οποία και χρησιμοποιεί για περαιτέρω πιέσεις. 
Το 2008 συντονίζει υπό την αιγίδα της  τους πρώτους πολιτικούς γάμους στην Ελλάδα που έγιναν στη Τήλο, ενώ καλύπτει τα δικαστικά έξοδα των ζευγαριών όταν αυτά βρεθήκαν αντιμέτωπα με την δικαιοσύνη. Η στήριξη και κάλυψη των εξόδων συνεχίζεται και κατά την προσφυγή τους στον Άρειο Πάγο (επόμενη δικάσιμος 11 Μαΐου 2015) 

  Πάγιο αίτημα της ΟΛΚΕ είναι η επέκταση του πολιτικού γάμου και σε άλλα ζευγάρια πέραν των ετερόφυλων. Βασικό μας σύνθημα είναι «Πες το ναι - γάμος για όλες και όλους». 

  Η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου θα δείξει ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια ως ισότιμα, κάτι που θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της εικόνας των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και  των διεμφυλικών και θα ανοίξει το δρόμο για την πραγματική καταπολέμηση των διακρίσεων. 

  Το σύμφωνο συμβίωσης από μόνο του, δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση της πολιτείας για ισονομία και ισότιμη μεταχείριση και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από τον πολιτικό γάμο. Μόνο παράλληλη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου δεν θα επιφέρει νομιμοποίηση και κατοχύρωση διακρίσεων. Όλα τα ζευγάρια   πρέπει να έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν με ποιον από τους δύο τρόπους θα κατοχυρώσουν την σχέση τους και να μην υπάρχουν τεχνητοί αποκλεισμοί. 

  Θεωρούμε το σύμφωνο συμβίωσης μόνο ένα πρώτο βήμα και για αυτό το λόγο αποδεχτήκαμε την πρόσκληση σας για διαβούλευση. 
Κατά την διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν όχι μόνο από την ΟΛΚΕ αλλά και από τις υπόλοιπες παραβρισκόμενες οργανώσεις και ομάδες του LGBTI κινήματος στην Ελλάδα σχετικές προτάσεις οι οποίες είχαν ως κύριο άξονα ότι μόνο ένα νομοθέτημα που θα παρέχει όλα ανεξαιρέτως τα δικαιώματα, τα προνόμια, τις  υποχρεώσεις και τις ευθύνες του γάμου. μπορεί να καλύψει τις ανάγκες  των γκέι λεσβιών και διεμφυλικών στην διαμόρφωση του ιδιωτικού τους βίου. Ζητήσαμε δε να μας δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με τα βήματα για την κατοχύρωση της επέκτασης τουλάχιστον του συμφώνου συμβίωσης και στα μη ετερόφυλα ζευγάρια. 

  Σε πρόσφατη επιστολή της στις 17 Απριλίου η  Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνμας ενημέρωσε ότι «η επεξεργασία της αναθεώρησης του Συμφώνου Συμβίωσης προχωράει με εντατικούς ρυθμούς. Προς τούτο έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία έχει σκοπό να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σύνταξη του σχεδίου νόμου θα σας αποσταλεί προς διαβούλευση». 

  Σεβόμαστε τις διαδικασίες και δεν αμφισβητούμε την βούληση και την πρόθεση του ΥπουργείουΩς εκ τούτου σας παρακαλούμε:  

1. Να μας ενημερώσετε από ποια πρόσωπα απαρτίζεται  η νομοπαρασκευαστική επιτροπή 

2. Πέραν οποιασδήποτε ηλεκτρονικής διαβούλευσης να υπάρχει οπωσδήποτε μια συνάντηση με την επιτροπή και εκπροσώπους των LGBTI οργανώσεων.  

  Τέλος σας υπενθυμίζουμε την πρόταση μας ότι είμαστε στην διάθεση σας για την  υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης υπέρ της ομόφυλης συντροφικότητας που θα βοηθήσει στην άμβλυνση τυχών αντιδράσεων. 

  Είμαστε στην διάθεση σας για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου σας εφόσον αυτές ανταποκρίνονται στα αιτήματα μας για ισονομία και αναγνώριση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων μας.  

Με τιμή  
Εκ μέρους του ΔΣ της ΟΛΚΕ 
Παναγιώτης Δαμάσκος  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου