ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Μετά από πρόσκληση, η ΟΛΚΕ παραβρέθηκε την Τρίτη, 5 Μαΐου 2015 στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με σκοπό να καταθέσει τις απόψεις και προτάσεις της στο θέμα «Έμφυλη βία – Αντιμετώπιση».
Ο εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ Π. Δαμάσκος,  διευκρίνισε ότι το ζήτημα της έμφυλης βίας οφείλει να μην αντιμετωπίζεται μόνο υπό το πρίσμα του βιολογικού φύλου (άνδρας- γυναίκα) αλλά να διευρύνεται στο κοινωνικό φύλο. Ως εκ τούτου η βία που υφίστανται οι λεσβίες οι γκέι και τα τρανς άτομα για τις επιλογές τους οφείλουν να αποτελέσουν αντικείμενο της επιτροπής.
Παρουσιάστηκαν οι διάφορες μορφές ομοφοβικής λεσβοφοβικής και τρανσφοβικής βίας  καθώς και πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα (ILGA- OLKE: Documantation of homophobic and Tranphobic Violence in Greece, Athens 2013) ενώ κατατεθήκαν οι παρακάτω προτάσεις


Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • Επίσημη αναγνώριση  της 17 Μαΐου ως παγκόσμια ημέρα κατά της  ομοφοβίας, λεσβιοφοβίας  και τρανσφοβίας και  υλοποίηση  δράσεων  ευαισθητοποίησης του κοινού.
  • Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Χάρτης Δικαιωμάτων).
  • Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής, λεσβιοφοβικής  και τρανσφοβικής βίας.
  • Ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση αστυνομικών σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού  και ταυτότητας φύλου.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου.
  • Αναγνώριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (bullying) λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
  • Ενδυνάμωση και επιμόρφωση των ίδιων των θυμάτων και των ευάλωτων ομάδων σχετικά με τα δικαιώματα τους.
  • Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των φορέων που ασχολούνται με την ισότητα και σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου (π.χ. Γενική Γραμματεία Ισότητας).
  • Δημιουργία κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας  θυμάτων ομοφοβικής, λεσβιοφοβικής  και τρανσφοβικής βίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου