Επιφυλακτική η ομοφυλοφιλική κοινότητα για το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζει η ομοφυλοφιλική κοινότητα το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο επεκτείνεται πλέον και στα ομόφυλα ζευγάρια. Φορείς και οργανώσεις μιλούν στο in.gr για ένα θετικό βήμα, το οποίο, ωστόσο, δεν αγγίζει το θέμα του πολιτικού γάμου και των παιδιών, που αποτελούν βασικές διεκδικήσεις τους.

Τι προβλέπει το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης

Πρόσφατη έρευνα της Focus-Bari για τα δικαιώματα ΛΟΑΤ (Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικες/κοι και τρανσέξουαλ) ατόμων στην Ελλάδα έδειξε ότι 3 στους 4 Έλληνες δηλώνουν πως η κοινωνία θα πρέπει να αποδέχεται τα άτομα με ομοερωτικό προσανατολισμό, ενώ 7 στους 10 δηλώνουν ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Χαμηλότερη είναι η αποδοχή του πολιτικού γάμου, που συγκεντρώνει, ωστόσο, την πλειοψηφία αφού το 56% του κοινού θεωρεί ότι θα έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το 35% είναι κατά.

Ο Παναγιώτης Δαμάσκος, μέλος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) «βλέπει» με θετική διάθεση το βήμα αυτό, ωστόσο τονίζει ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να έχει την τόλμη να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις».

«Οι πολικοί δεν μπορούν να κρύβονται άλλο πίσω από μια κοινωνία "που δεν είναι έτοιμη" όπως τόσα χρόνια ακούγαμε να μας λένε. Είναι πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης και μόνο. Είναι ζήτημα ισονομίας και σεβασμού όλων των πολιτών» τονίζει ο κ. Δαμάσκος.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πλήρη εικόνα του σχεδίου νόμου που πρόκειται να κατατεθεί. Είμαστε σε αναμονή. Το σύμφωνο συμβίωσης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση είναι σχεδόν έτοιμο και δεν χρειάζεται ειδική επεξεργασία. Κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση περιλαμβάνοντας τα ασφαλιστικά και κληρονομικά δικαιώματα, αφήνει όμως απ’έξω βασικά θέματα που αφορούν την γονεϊκότητα και την τεκνοθεσία» προσθέτει.

Για τον κ. Δαμάσκο ένα σύμφωνο συμβίωσης θα μπορέσει να προσφέρει θετική αναγνώριση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ωστόσο «για εμάς η ρύθμιση της γονεϊκότητας, της κοινωνικής γονεϊκότητας συμπεριλαμβανομένης και της τεκνοθεσίας είναι πολύ σημαντική. Άλλα θέματα είναι η κοινωνική ασφάλιση μέσω της ή του συντρόφου, η άδεια παραμονής στην αλλοδαπή ή στον αλλοδαπό σύντροφο, η δυνατότητα επίσκεψης της ή του συντρόφου σε περίπτωση παραμονής στην εντατική και συμμετοχή στην λήψη σοβαρών για την ζωή αποφάσεων, τα κληρονομικά δικαιώματα, οι διάφορες φοροαπαλλαγές αλλά και οι οικονομικές διευκολύνσεις και η πρόσβαση σε διάφορα οικογενειακά προγράμματα. Μόνο ένα σύμφωνο συμβίωσης που θα παρείχε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που παρέχει και ο γάμος μας καλύπτει».

Η Ευαγγελία Βλάμη εκπρόσωπος της Lesb.Equal – Λεσβίες για την Ισότητα, είναι πολύ επιφυλακτική μπροστά στο νέο Σύμφωνο Συμβίωσης. «Από το 2005 σειρά κυβερνήσεων ψιλοκοσκινίζουν χωρίς να ζυμώνουν. Επειδή το βήμα αυτό το ακούω 10 χρόνια, μέχρι να το δω δεν έχω να σχολιάσω κάτι» λέει.

Για την κ. Βλάμη η μόνη πραγματική ισότητα είναι ο πολιτικός γάμος. «Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει μια πολύ καλή πρόταση. Ο ισχυρισμός τότε του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο και για παιδοθεσία. Τώρα κάνει βήματα πίσω. Μέχρι και την τελευταία ώρα στην Ομόνοια ο κ. Τσίπρας στη δημόσια ομιλία του μέσα στα θέματα για τα οποία μίλησε ήταν κaι αυτό. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες και το θέμα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλα νομοσχέδια. Αυτό είναι ενδεικτικό του τι έχει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση» αναφέρει.

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, τονίζει ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει για να υπάρξει πραγματική ισότητα είναι ο πολιτικός γάμος. «Το σύμφωνο όπως είχε κατατεθεί ήταν ανούσιο και προσθέτει προβλήματα. Αυτό που διεκδικεί η LGBT κοινότητα είναι ο γάμος. Όταν μιλάμε για ισότητα θα πρέπει να κατευθυνόμαστε προς τα εκεί. Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων μέσα σε μια κοινωνία».

Η κ. Γαλανού σημειώνει ότι οι τρανς άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από παντού, από την εργασία, την ασφάλιση, την παιδεία. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει συνάντηση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ταυτότητα, τα έγγραφα των τρανς ανθρώπων» λέει.

Η Ειρήνη Πετροπούλου από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» θέτει ως βασικό ζήτημα το θέμα της γονεϊκότητας. «Βλέπουμε θετικά το βήμα της κυβέρνησης και χαιρετίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια. Βέβαια δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα καλύπτει. Αυτή τη στιγμή αν βγει ένα απλό σύμφωνο που δεν θα μας καλύπτει σε θέματα παιδιών μας είναι άχρηστο. Το ζευγάρι αυτή τη στιγμή στο θέμα της γονεϊκότητας δεν είναι καλυμμένο» τονίζει.

Όπως εξηγεί η κ. Πετροπούλου σήμερα ο βιολογικός γονέας έχει τα πλήρη δικαιώματα και ο μη βιολογικός δεν έχει κανένα. «Όλα πρέπει να γίνονται κατόπιν σχετικής άδειας του βιολογικού γονέα. Εμείς ζητάμε την από κοινού κηδεμονία. Γιατί είναι καλύτερα να μεγαλώνει ένα παιδί σε μία οικογένεια με γονείς του ίδιου φύλου παρά να είναι ιδρυματοποιημένο. Σήμερα σε περίπτωση που πάθει κάτι ο βιολογικός γονέας το παιδί είτε θα το αναλάβει η πρόνοια ή κάποιος συγγενής του γονέα».

Για την κ. Πετροπούλου κομβικό ζήτημα είναι και το θέμα του πολιτικού γάμου. «Όταν λέμε ισότητα, λέμε ισότητα παντού. Ένα λειψό σύμφωνο συμβίωσης δεν μας καλύπτει πουθενά. Οτιδήποτε κατώτερο δεν είναι ισότητα. Και έτσι χάνουμε το τρένο του εκσυγχρονισμού και της παράλληλης γραμμής με πολλές χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης».

Όπως εξηγεί η κ. Πετροπούλου η επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια θα λύσει θέματα τρανσφοβίας και ομοφοβίας και θα πάει πιο μπροστά την κοινωνία.

Κική Μαργαρίτη


Πηγή: news.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου