ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ «ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 2014»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ «ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 2014»


Η ΟΛΚΕ διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την τα βραβεία  «Περήφανα Πρόσωπα», η τελετή απονομής των οποίων έγινε την Παρασκευή 13 Ιουνίου με την υποστήριξη του περιοδικού Antivirus στο Θέατρο Βικτώρια.

H βράβευση αφορά πρόσωπα ανθρώπων που δεν ανήκουν στην LGBTI (γκέι,λεσβίες, αμφί, τρανς, μεσοφυλικοί) κοινότητα ή δεν είναι ακτιβιστές της κοινότητας, αλλά έχουν βοηθήσει τη χρονιά που πέρασε, με κάποια δράση τους, ή κίνηση τους, τα δικαιώματα των LGBTI ατόμων και τα θέματα της κοινότητας μας.

Η βράβευση τους είναι ο δικός μας τρόπος να ευχαριστούμε όλες και όλους εκείνους που μας στήριξαν,  που στήριξαν τα δικαιώματα της κοινότητας μας και συνέβαλλαν στην ορατότητα μας.

Οι κατηγορίες των βραβείων είναι τέσσερις:
Τέχνη - πολιτισμός: Υποψηφιότητες: Πάνος Κούτρας, Δημήτρης Κομνημός και Αύγουστος Κορτώ.
ΜΜΕ: Υποψηφιότητες: Θεόδωρος Ανδρεάδης – Συγγελάκης, Μαίρη Συνατσάκη, Έλενα Ακρίτα.
Πολιτική: Υποψηφιότητες: Κώστας Τριαντάφυλλος, Μαρία Ρεπούση, Χρήστος Καραγιαννίδης, Γιάννης Μπουτάρης.
Δικτύωση - συνεργασία: Υποψηφιότητες «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)», «Thess Δίκτυο – Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης», «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ελληνική δράση για τα ανθρωπινα δικαιώματα Πλειάδες.»
Τα βιογραφικά τους μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο http://www.avmag.gr/av/46509/perifana-prosopa-vravia-olke/.Μετά από ψηφοφορία η οποία ήταν  ανοικτή στο κοινό και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Antivirus επιλέχθηκαν  Αύγουστος Κορτώ (Συγγραφέας), Θεόδωρος Ανδρεάδης – Συγγελάκης (Δημοσιογράφος), Γιάννης Μπουτάρης (Πολιτικός), Πλειάδες (μη ΛΟΑΤ οργάνωση).


Ο Μπουτάρης για τα Περήφανα Πρόσωπα


Ο Μπουτάρης παραλαμβάνει το βραβείο περήφανα πρόσωπα 2014 στο pride της Θεσσαλονίκης


Το ειδικό βραβείο «Τιμής Ένεκεν», δόθηκε στους τρεις δικηγόρους Νίκο Αλεβιζάτο, Ευάγγελο Μάλλιο,  Caroline Mecary,  που υπερασπίστηκαν μαζί με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) Παναγιώτη Δημητρά, την προσφυγή των Γ. Βαλλιανάτου, Ν. Μυλωνά και 3 ακόμη ζευγαριών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κατά της Ελλάδας για τον αποκλεισμό από το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Τα τρία ζευγάρια (ένα ανδρών και δύο γυναικών) που έγιναν γνωστά με τα αρχικά των ονομάτων τους,  είχαν καταθέσει ξεχωριστή προσφυγή μέσω του σωματείου Σύνθεση - Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση και έρευνα για τον HIV. Το ΕΔΔΑ αποφάσισε να εξετάσει από κοινού τις 2 προσφυγές στο τμήμα ευρείας συνθέσεως, η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013 και η απόφαση ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση των άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) και 8 (δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή) και είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία.


Χορηγός επικοινωνίας και υποστηρικτής ήταν το περιοδικό Antivirus ενώ ο χώρος του θεάτρου Βικτώρια παραχωρήθηκε δωρεάν από το ιδιοκτήτη του κύριο Δ. Κομνηνό.


Την απονομή παρουσίασαν με ιδιαίτερο τρόπο η ηθοποιός κα Ματθίλδη Μαγγίρα σε συνεργασία με το μέλος του ΔΣ της ΟΛΚΕ, Ζακ Κωστόπουλο ενώ drag show παρουσιάστηκε από τον Theo.
Τα βραβεία παρέδωσαν οι περσινές νικήτριες και νικητές.  Η κες Μαρία Γιαννακάκη και Βασιλική Κατριβάνου παρέδωσαν το βραβείο κατηγορίας πολιτική στον κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο κος Παναγιώτης Ευαγγελίδης το βραβείο κατηγορίας τέχνη – πολιτισμός στον κ. Αύγουστο Κορτώ, ενώ η εκπρόσωπος του ΣΥΔ Ντιορέλα Ρόσση το βραβείο δικτύωση –συνεργασία στην κα Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα εκπρόσωπο των Πλειάδων. Ο κος Γιάννης Παπαγιαννόπουλος εκπρόσωπος του  περιοδικού Antivirus παρέδωσε το βραβειο κατηγορία ΜΜΕ στον εκπρόσωπο του κου Συγγελάκη. Τέλος, οι Νίκος Μυλωνάς και Γρηγόρης Βαλλιανάτος παρέδωσαν το βραβειο κατηγορία «τιμής ένεκεν»  στον κ. Ευάγγελο Μάλλιο. Τόσο ο κος Γ. Μπουτάρης, ο κος Θεόδωρος Συγγελάκης, η κα Caroline Mecary και ο κος Νίκος Ν. Αλεβιζάτος  λόγω κωλύματος τους να παραβρεθούν απέστειλαν, θερμό χαιρετισμό και ευχαριστίες για την βράβευσή τους.Ακολουθεί η ευχαριστήρια επιστολή του Θεόδωρου Συγγελάκη...

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την μεγάλη τιμή, και για την  χαρά που μου δωρίζετε. Λυπάμαι που δεν είμαι κοντά σας, αλλά θέλω να σας πω  ότι νιώθω, πραγματικά,  σαν να βρίσκομαι, αυτή την στιγμή,  στο θέατρο Βικτώρια.  
Χαίρομαι που μπορούμε να στείλουμε και πάλι  το μήνυμα ότι γκέι ,στρέϊτ, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ  είμαστε όλοι, πάντα,  ίσιοι. Ότι έχουμε, ή μάλλον πρέπει να έχουμε, όλοι τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ευκαιρίες, την ίδια νομική κατοχύρωση.
Χαίρομαι- σας το λέω ειλικρινά- που ένα άρθρο  κατάφερε, σε ένα βαθμό, να «ταράξει τα νερά». Όπως και για την θετική στάση  της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων, φίλων, και τόσων  ανθρώπων με τους οποίους είχα την ευκαιρία να μιλήσω . Παράλληλα, βέβαια, όπως όλοι μας,  περιμένω ακόμη  μια επίσημη καμπάνια  των κρατικών θεσμών κατά της ομοφοβίας, όπως και την παροχή σαφούς αναγνώρισης στα lgbt ζευγάρια που συζούν. 
‘Όπως συμβαίνει, δηλαδή,  σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Είμαστε όλοι πολίτες, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας χωρίσει σε άτομα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Σε κυρίους με “Κ” κεφαλαίο και παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Μεγάλη Βρετανία όλα αυτά είναι σχεδόν αυτονόητα.  Στην Ιταλία, το περασμένο Σάββατο, διαδήλωσαν στο “Gay Pride”  της Ρώμης - με τα αιτήματα αυτά- 200.000 άτομα, κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού.  
Κάποιες προκαταλήψεις δίχως  λόγο ύπαρξης, άρχισαν να γίνονται παρελθόν, ευτυχώς, και στην χώρα μας. Δεν πρέπει να υπάρχουν, πλέον, ανόητα ταμπού. Ο έρωτας, η αγάπη, η υπόσταση κάθε ανθρώπου, απαιτούν και επιβάλουν πάντα,  σεβασμό και ειλικρίνεια.  
Σας ευχαριστώ
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης  

Παράλληλα η ΟΛΚΕ γιόρτασε τα 10 χρόνια ύπαρξης της και δράσεων της στον LGBTQI χώρο. Σε μια σεμνή τελετή παρουσιάστηκαν οι βασικές της δράσεις  ενώ την τούρτα γενεθλίων έκοψε η κυρία Μαγγίρα.


Ακολούθησε πάρτυ στο φουαγιέ του θεάτρου.


Η ΟΛΚΕ θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλες και όλους που γέμισαν με αγάπη το Θέατρο Βικτώρια και  παρακολουθήσουν τη βραδιά.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στην παρουσιάστρια της βραδιάς κα Ματθίλδη Mαγγιρα, στο περιοδικό antivirus για την στήριξή του, στον Theo και το Θέατρο Βικτωρια.


Ο θεσμός βράβευσης ατόμων που μας κάνουν περήφανους με τις πράξεις τους, συμβάλλοντας στην ορατότητα της ΛΟΑΤ κοινότητας θα συνεχιστεί!

Τα «Περήφανα Πρόσωπα 2015» περιμένουν τους επόμενους υποστηρικτές της LGBTI κοινότητας!


Το ΔΣ της ΟΛΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου