ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ 

Αθήνα 3.12. 2014 


Η ΟΛΚΕ – Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας καταδικάζει τις χθεσινές απαξιωτικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου σχετικά με την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα ο κύριος Αθανασίου στην εκπομπή του MEGA «Κοινωνία ώρα MEGA» είπε πως « για τον γάμο αυτό δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι» και συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα «είναι μια χώρα που σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται την φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί ο γάμος» στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.   Ως ΟΛΚΕ δεν στεκόμαστε στην απαράδεκτη για τον ίδιο άγνοια των νόμων της φύσης, ούτε στην προκλητική αδιαφορία του για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας, καθώς αρνείται να νομοθετήσει ακόμη και το απογυμνωμένο από ουσιαστικά δικαιώματα σύμφωνο συμβίωσης έναν χρόνο μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μένουμε όμως στην ουσία και του υπενθυμίζουμε πως επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια σημαίνει αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Η Ελλάδα κι οι παραδόσεις της δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα με την επέκταση του θεσμού του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, ακριβώς όπως μας έχουν δείξει 12 παραδοσιακά κράτη στην Ευρώπη και 35 παραδοσιακές πολιτείες στην Αμερική. Ο σεβασμός βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτό του γάμου μόνο ευεργετικός μπορεί να είναι για την ελληνική κοινωνία. 
Αντίθετα με αυτά που ισχυρίστηκε στις δηλώσεις του ο κύριος Αθανασίου, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου(όπως καμία άλλη σύμβαση διεθνώς) δεν απαγορεύει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Τον καλούμε λοιπόν να μην σκαρφίζεται αβάσιμα επιχειρήματα, για να δικαιολογήσει την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να νομοθετήσει υπέρ των Ελλήνων κι Ελληνίδων ΛΟΑΤ πολιτών και να αναφερθεί επιτέλους στους πραγματικούς λόγους της στάσης αυτής, που είμαστε σίγουροι-ες πως έχουν να κάνουν με τις ψηφοθηρικές μικροπολιτικές της κυβέρνησης και το φόβητρο της Εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης χθες ανέφερε πως το ζήτημα της ισότητας στον γάμο, ένα θέμα δηλαδή Αστικού Δικαίου, «πρέπει να το δούμε από θρησκευτική άποψη».  Η ΟΛΚΕ εκφράζει την βαθύτατη λύπη της για τα παραπάνω και καλεί τον πολιτικό κόσμο να αντιδράσει στις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης που θίγουν και επηρεάζουν την ζωή χιλιάδων Ελλήνων κι Ελληνίδων. Το τμήμα της ΟΛΚΕ PinkLobby θα συνεχίσει τις επαφές του με τους/τις βουλευτές και τον αγώνα για μια κοινωνία όπου όλοι κι όλες θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση ως οικογένεια σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικογενειακού δικαίου.   Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΚΕ 

Μέλη της ΟΛΚΕ έκαναν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, όπως ο κοινωνιολόγος Παναγιώτης Δαμάσκος...

«Οι δηλώσεις του υπουργού είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Ο κ. Αθανασίου όχι μόνο επιδεικνύει περίτρανα την ομοφοβία του, αλλά υποκινεί και πρακτικές μίσους όταν περιγράφει αιτήματα πολιτών ως εκτός ανθρώπινης φύσης. Με αυτό τον τρόπο αναιρεί ο ίδιος τον αντιρατσιστικό νόμο  που ψηφίστηκε στην Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβρη και προστατεύει το σεξουαλικό προσανατολισμό από την ρητορική μίσους.

[...]

Εμπλέκει θέματα Αστικού Δικαίου με την Εκκλησία, όταν ήδη 12 χώρες στην Ευρώπη (μεταξύ των οποίων και χώρες με ισχυρή την παρουσία της Εκκλησίας όπως η Ισπανία) έχουν θεσμοθετήσει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων. Την ώρα που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Προτιμά τον διεθνή διασυρμό της χώρας από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

[..]


Ως άτομα με ομοερωτικό προσανατολισμό αισθανόμαστε βαθύτατα προσβεβλημένες και προσβεβλημένοι από τις δηλώσεις του κ.Αθανασίου και ζητάμε μια δημόσια συγνώμη εκ μέρους του.»
(Πηγή: news.in.gr)


.... και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου που δήλωσε στο VICE τα εξής:

«Μείναμε έκπληκτοι, εμείς να φανταστείς την ίδια στιγμή μαζί με μια διεθνή αντιπροσωπεία είχαμε συνάντηση στα γραφεία των κομμάτων για το συνέδριο της IGLA, που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 2015 και που θα αποτελέσει ένα μεγάλο γεγονός με πάνω από 400 συνέδρους από τη διεθνή LGBT κοινότητα. Το θεωρώ απαράδεκτο. Δυστυχώς αν και υπάρχουν βουλευτές και στη Νέα Δημοκρατία που διαφοροποιούνται, αποδεικνύεται ότι το ακροδεξιό μπλοκ κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν ένας υπουργός εκστόμιζε κάτι παρόμοιο, θα είχε καθαιρεθεί την επόμενη στιγμή.» (Πηγή: vice.com/gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου