ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΕΣΡ

                    Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
           Μη κερδοσκοπικό σωματείο - Αρ. Απ. Πρωτοδ: 4126/2004
                   Ερμού 64  – 105 51 Αθήνα
                    τηλ: 694 562 6890 
                                           www.olkegr.blogspot.gr
                  info.olke@gmail.com

Αθήνα 06.11. 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΕΣΡ


Η ΟΛΚΕ με αγανάκτηση πληροφορήθηκε ότι η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο συγγραφέας Αύγουστος Κροτώ προς το ΕΣΡ σχετικά με τροποποίηση της απόφασης που αφορούσε στα ομοφοβικά σχόλια του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου απορρίφτηκε.

Το ΕΣΡ τιμώρησε αρχικά τον «Alpha 98.9» με ένα πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ μόνο και όχι λόγω των ακραία ομοφοβικών χαρακτηρισμών αλλά επειδή «δεν τηρήθηκαν οι γενικά παραδεκτοί κανόνες που αφορούν την ορθή, ευπρεπή και καλαίσθητη εκφορά του λόγου». Σύμφωνα δε με το Συμβούλιο και τη σημερινή του απόφαση, «η λέξη "ιδιαιτερότητα" δεν ενέχει απαξίωση, εξευτελισμό ή απομόνωση» αλλά «υποδηλώνει μία υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα η οποία σχετίζεται με μία κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών άλλων, οι οποίες συνθέτουν μία ανοιχτή, σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία». Επίσης το ΕΣΡ έκρινε πως «δια της επίμαχης ραδιοφωνικής εκπομπής δεν ενθαρρύνθηκε ο εξευτελισμός ή η κοινωνική απομόνωση του αιτούντος (σ.σ.: Αύγουστος Κορτώ) λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του». Και κάτι τελευταίο. Το ΕΣΡ δεν τιμώρησε πιο βαριά τον Δήμο Βερύκιο για έναν ακόμα λόγο: γιατί και να το έκανε, ο Αύγουστος Κορτώ «δεν θα είχε καμία ωφέλεια από αυτήν και εντεύθεν έννομο συμφέρον».

Επειδή: 

1.      Δεν επρόκειτο για μια απλή μη τήρηση των κανόνων που αφορούν στην ευπρεπή και καλαίσθητη αναφορά λόγου αλλά για ομοφοβικό παραλήρημα που όχι μόνο είναι προσβλητικό αλλά και επικίνδυνο αφού στηρίζει και υποδαυλίζει  τον   εξευτελισμό προσώπων  λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού.

2.      Ο όρος «σεξουαλικές  ιδιαιτερότητες» που αναφέρεται  στην απόφαση είναι  ομοφοβικός και πρόκειται για αθέμιτη διάκριση, η οποία απαγορεύεται για μια Δημόσια Αρχή από το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος.

3.      Δεν εφαρμόστηκε η διάταξη του άρθρου 4 του Π.Δ. 77/2003 για την απαγόρευση του ομοφοβικού λόγου από τη ραδιοτηλεόραση

Θεωρούμε απαράδεκτη και απρόκλητα  ομοφοβική την απόφαση του ΕΣΡ. Αισθανόμαστε λύπη, ανασφάλεια  και απέραντο θυμό όταν θεσμοί υποθάλπτουν την ασυδοσία, τον φασισμό και την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Η ΟΛΚΕ στέκεται με αλληλεγγύη στον κύριο Κορτώ  και τον στηρίζει στην προσπάθεια δικαίωσης του.

Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας διότι τα δικαιώματα μας δεν τα διαπραγματευόμαστε τα διεκδικούμε.

Για την ΟΛΚΕ,
Ζακ Κωστόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου